Hälsa och välmående för hållbara organisationer
Det finns flera anledningar till att fokusera på medarbetarnas välmående 2022. I takt med arbetslivets förändring och att den tidigare gränsen mellan arbete och fritid suddas ut ökar tidspressen. Samtidigt minskar utrymmet för naturlig avkoppling och vi riskerar mindre tid för ”medveten närvaro” med familj och vänner. Det ökar vårt behov av kunskap om stress och vad vi kan göra för att arbeta på ett mer hållbart sätt. Vi hjälper företag och organisationer att identifiera och förebygga ohälsa på arbetsplatsen. Vi har lång erfarenhet och säkra metoder för att stötta din organisation i arbetet för en hållbar arbetsplats.
I nära tjugo år har vi följt utvecklingen hos flera av våra kunder i Sverige och internationellt där vi genom medarbetarundersökningar kunnat bekräfta vilka faktorer i organisationen – och vilken typ av ledarskap – som bidragit till minskade ohälsotal och därmed minskade kostnader i verksamheten. Tillsammans med forskare vid Uppsala Universitet och Institutet för Personal- och Företagsutveckling (IPF) har vi utvecklat en metod för att mäta ohälsofaktorer i arbetslivet. Dessa studier bekräftar vikten av en öppen, tillitsfull organisation där medarbetare är involverade, samarbetar och kan fatta egna beslut. Ledare som är engerade i att ständigt utveckla och förbättra verksamheten samt skapa samhörighet är också avgörande.
Psykisk ohälsa är i dag den främsta orsaken till längre sjukfrånvaro i Sverige och utvecklingen bedöms eskalera ytterligare. Utbrändhet som fenomen blev identifierat redan på 1970-talet. Trots flera decennier av forskning som bidragit till ökad kunskap kring fenomenet stiger frånvaron. I dag ser arbetslivet mycket annorlunda ut jämfört med för 50 år sedan, vilket gör det svårt att jämföra stressnivåer över tid. Tjänstesektorn växer och antalet relationer med människor blir fler, vi arbetar mer i skift och det är möjligt att ständigt vara uppkopplad privat och i arbete. Det snabba skiftena kräver ett mer agilt förhållningsätt till att mäta och följa upp den psykiska hälsan på arbetsplatsen.
Fem steg för att uppnå hälsosamma arbetsplatser
1. Definition i företagsledningen – Hur definierar ni hälsa i er verksamhet? Vad ska ditt företag uppnå (Högre engagemang, konfliktfria samarbeten och relationer, högre trivsel, lägre sjukfrånvaro).
2. Analysera nuläget och vad som behöver förändras
3. Slå fast en strategi och gör den tydlig för medarbetarna
4. Sätt mål som ska vara utmanande men realistiska, tydliga och mätbara
5. Följ upp - uppmärksamma konkreta insatser och belöna goda resultat
Kontakta oss om du vill veta mer om hur du kan förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats.
General Sidebar
Inspiration
Ser du dina medarbetares mående i tider av förändring? – Identifiera tendenserna och förebygg ohälsa på arbetsplatsen post pandemin.
Employer branding – The future of work, leadership, and the employee experience
In conversation with Jennifer O´Brien - Global employer brand leader of the year 2020
Hur framtidens företag skapar plats för människor