You are here

2014-08-26

Vardagsstressen minskar - men inte för alla

Efter en solig och rekordvarm sommar är bara minnena kvar nu när både semestern och sommarlovet är slut, och vardagen igång igen. Med vardagen kommer även rutinerna, vilket det inte alltid är en nackdel. För åtminstone en del av oss innebär dock vardagen även en viss dos av stress.

TNS Sifos ORVESTO Day in Life-undersökning visar glädjande nog att en genomsnittlig vardag har svensken blivit något mindre stressad sedan 2011-2012, men den lyfter också fram det faktum att vissa grupper känner av vardagsstressen betydligt mer än andra. Om vi utgår ifrån frågan om sysselsättning, så ser stresskurvorna ut enl. följande:

 

Vid en första anblick kan det verka lite förvånande att just föräldralediga är den grupp som mest känner av stressen en genomsnittlig vardag, med en tydlig topp mellan kl. 7-8 då nästan 1 av 3 föräldralediga känner sig stressade, men många som varit mamma- eller pappalediga kan förmodligen känna igen sig i den här stresskurvan.

Grafen visar också att de som arbetar (hel- eller deltid, eller som har eget företag), har en ganska jämn stresskurva under arbetsdagen, samtidigt som att det faktiskt är de som studerar som har den näst högsta genomsnittliga stressnivån under en vardag, efter de föräldralediga. Den goda nyheten för studenterna är att stressnivån i gruppen har minskat sedan 2011-2012 med 14 procent.

Fortsätter vi att jämföra utvecklingen under de två senaste mätningarna, ser vi att den enda gruppen som visar en ökad stressnivå är de arbetslösa/långtidssjukskrivna. Här har stressen en genomsnittlig vardag ökat med 5,5%, till 6,16 % i snitt. Främst har stressen ökat på morgonen (mellan kl. 6-7 resp. kl. 8-9), men även på natten mellan kl. 23-01 ser vi att det är flera arbetslösa/långtidssjukskrivna som känner sig stressade 2013 jämfört med 2011-2012.

Pensionärerna är gruppen som lever det minst stressade livet. Det har dessutom blivit hela 25% mindre stressigt jämfört med 2011-2012, och som ni kanske kommer ihåg från ett av våra tidigare nyhetsbrev är Sveriges nöjdaste oftare pensionärer (läs mer här). Att vara pensionär har alltså sina fördelar!

Vill du veta mer? Kontakta Laura Macchi!


OM ORVESTO Day in Life
ORVESTO Day in Life är TNS Sifos undersökning som kartlägger vad svenskarna gör och hur de känner sig, vilka som de umgås med och var de befinner sig under en dag. Syftet med undersökningen är att hjälpa annonsörer och mediebyråer att bli än mer relevanta för sina målgrupper. Genom att t.ex. förstå sinnestämningen eller den sociala miljön vid olika tidpunkter kan kommunikationen anpassas för bästa möjliga effekt.

Undersökningen genomförs genom återkontakter med personer som medverkat i ORVESTO® Konsument.
• ORVESTO Day in Life 2013 bygger på 2548 intervjuer, som har vägts upp för att representera de 7,4 miljoner svenskarna i åldern 16-80.
• ORVESTO Day in Life 2011-12 bygger på 2399 intervjuer, som har vägts upp för att representera de 7,3 miljoner svenskarna i åldern 16-80.

Share Image: