2014-02-18
Centerpartiet på katastrofsiffra 2,8 procent. Gapet ökar och är nu 16,8 procent. S, Mp och V har 52,8 procent. Alliansen når 36,0 procent. Toivo Sjörén kommenterar februaris väljarbarometer.
Centerpartiets ökenvandring fortsätter även i denna mätning
Partiet når idag endast 2,8 procent av väljarna. Siffran innebär att man ligger signifikant under fyraprocentsspärren. Detta är partiets lägsta siffa någonsin i en partisympatiundersökning sedan 1967 då de månatliga mätningarna inleddes. Under mandatperioden har partiet förlorat väljare i alla delar av landet men störst har tappet varit på landsbygden. Partiets strategi har inte heller lett till vinster i storstäderna eller i övriga orter. Ser vi på profilen för Centerpartiet starka frågor så finns det i stort sett inga starka frågor alls. Man har en viss profil i miljöfrågor och i regionalpolitik.
Skulle man fortsätta att ligga under 3 procent kan det bli farligt för partiet.
Blir opinionssiffrorna för låga kan människor tycka att de kastar bort sin röst.
Vi får se hur det ser ut i mars. Ligger man över de 3 procenten kan man nog ändå räkna med stödröster.
Vänsterpartiet kvar på samma nivå
Vänsterpartiet når i denna mätning 8,2 procent och ligger därmed kvar på samma nivå som förra månaden. Vilket innebär en rejäl uppgång sedan valets 5,6 procent.
De rödgröna har fortsatt majoritet
De rödgröna har nu fortsatt majoritet (52,8%). Man har också etablerat en stark majoritet bland pensionärerna. Den grupp som tidigare oftast varit regieringens stöttepelare. Socialdemokraterna når i denna mätning nästan 35 procent. Fortfarande kan de inte knäcka koden för att vinna väljare i Stockholmsområdet. Där har Socialdemokraterna under 25 procent.
Moderaterna något framåt i stockholmsområdet
Även om Moderaterna tappar i landet som helhet går man framåt något i just stockholmområdet. I Stockholm är det åter en majoritet för allianspartierna till skillnad mot läget i januari. Det innebär att skillnaderna mellan olika delar av landet ökar. De moderata förlusterna är som störst i åldrarna mellan 30 till 50 år.
Partiets största förluster sker nu till soffan. 3,3 procent av väljarna har gått från att välja Moderaterna till att inte välja något alls. Därefter sker de största förlusterna till S med 2,9 procent.
Folkpartiet når 6,7 procent, vilket är just under valresultatet från 2010.
Kristdemokraterna når fortfarande inte upp till fyraprocentspärren. Partiet har dock till skillnad mot Centerpartiet några fler frågor där man har en tydligare profil. Det gäller familjepolitik och äldreomsorg.
Miljöpartiet når 9,7 procent men visar på stora regionala skillnader. Starkast är man i Stockholmsområdet.
Sverigedemokraterna har nu i en rad mätningar legat strax över 9 procent. Även det partiet visar på stora regional skillnader. Starkast är man i Skåne med ett stöd på 16,3 procent och svagast i Stockholmområdet med 4,5 procent.
Det är nu sju månader kvar till valet i september. Vad kan man då räkna med för utveckling i opinionen? Erfarenheten talar för att det blir jämnare än vad det är nu. Vad det innebär för enskilda partier är däremot högst oklart.
Toivo Sjörén