You are here

2012-11-07

Bankerna tummar på amorteringskravet - stora skillnader mellan olika banker

Debatten kring krav på amortering av bolån har varit intensiv den senaste tiden. TNS Sifos årliga analys av bolånemarknaden, som bygger på intervjuer med 3 000 bolånekunder, visar att andelen som amorterar sina bolån ökar något, från 63 % förra året till 65 % i år.

Skillnaden mellan olika grupper är dock stor, bland ekonomiskt svagare grupper är det betydligt färre som amorterar säger Alexander Sovré, affärsområdeschef på TNS Sifo och ansvarig för undersökningen. Bland äldre pensionärer och bland ensamstående med barn, exempelvis, är det bara drygt 50 % som amorterar, att jämföra med en ekonomiskt stark grupp som t ex par med utflugna barn, där över 80 % amorterar bolånen.

Men resultatet visar att majoriteten av de som idag inte amorterar skulle klara att göra det utan problem, fortsätter Alexander Sovré. "Det här beteendet är intressant och det skiljer sig åt mellan olika grupper, t ex är det dubbelt så vanligt bland stockholmare än ute i landet." Ungefär var fjärde bolånekund i Stockholm amorterar inte men skulle utan problem kunna göra det. Samma sak gäller gruppen förstagångsköpare.

Att man väljer bort amortering, trots att man skulle ha råd, kan bero på att man hellre investerar i sitt boende genom att renovera eller bygga ut eller att man väljer att sparar i t ex fonder istället för att betala av på lånen, men självklart också att man vill unna sig lite guldkant på tillvaron.

TNS Sifos analys visar också att amorteringsviljan hänger ihop med vilken bank man har. Hos Nordea är det exempelvis bara en av tio kunder som frivilligt väljer att inte amortera. Hos SEB, som har något mer välbeställda kunder, är det beteendet tre gånger så vanligt. Här kan en förklaring vara att rådgivningen som bankerna ger skiljer sig åt, men också olika kundstruktur, t ex olika riskbenägenhet, menar Alexander Sovré.

Men alla väljer inte frivilligt att avstå amorteringar. I årets undersökning säger drygt var tionde bolånekund att man skulle få problem med att amortera, en liten men dock nedgång från förra året. Vanligast är det naturligtvis i ekonomiskt utsatta grupper, exempelvis bland ensamstående med barn där tre av tio säger sig inte ha råd att amortera på lånen. Det kan jämföras med mindre än en av tio i den ekonomiskt starkare gruppen par med utflugna barn.

Slutsatsen är att krav på amortering skulle slå väldigt olika, majoriteten skulle klara det utan problem, i vissa fall genom att i praktiken byta från en form av sparande till en annan. Andra grupper skulle få stora problem och kanske behöva sälja konstaterar Alexander Sovré.

TNS Sifos undersökning belyser också en annan laddad fråga, den frivilliga överenskommelsen att kräva amortering av bolånekunder med över 75 % belåningsgrad.  Resultatet avslöjar att det tummas på denna regel. Tre av tio hushåll med över 75 % belåningsgrad amorterar de facto inte på bolånen.

"När vi analyserar gruppen låntagare med över 75 % belåningsgrad och jämför olika aktörer kan vi konstatera påtagliga skillnader", fortsätter Alexander Sovré. "Bland Nordeas och SBAB:s högbelånade kunder är det drygt 10 % som inte amorterar. Bland Swedbanks, Sparbankernas och SEB:s motsvarande kunder är andelen över 30 %. Handelsbanken och Länsförsäkringar hamnar någonstans mitt emellan."

 

Så här görs TNS Sifos Bolånemonitor

  • Målgruppen för undersökningen är svenska hushåll med bolån. Intervjun genomförs med en person i hushållet som ensamt eller tillsammans med någon annan tar beslut i fråga om bolån.
  • Antal genomförda intervjuer:
    2010: 3 182, 2011:  3 001, 2012:  3 000                                                                                                                                  
  • Frågelydelsen på några av de frågor som denna analys är baserad på:

Amorterar ni på lånet med bostaden som säkerhet (bottenlånet) och i så fall vilken är amorteringstiden?
1 30 år
2 40 år
3 50 år
4 60 år
5 Amorterar men minns inte amorteringstiden
6 Amorterar inte
7 Vet ej/minns ej

Det har framförts krav på att alla bolånetagare måste amortera (betala tillbaka på) sina bolån, t ex att nya lån skall amorteras ner till ca 75 % belåningsgrad inom en tioårsperiod. Det skulle innebära att ett hushåll som köper bostad för 2 000 000 kr och lånar till 85 % behöver amortera ca 20 000 om året i 10 år. Om det kravet ställdes på ert hushåll, hur skulle det påverka er?

1 Vi skulle klara amorteringar utan påtaglig påverkan på vår levnadsstandard
2 Vi skulle klara amorteringar men det skulle påverka vår levnadsstandard påtagligt
3 Vi skulle inte klara att amortera
4 Vet ej/kan ej bedöma

För intervjuer eller kompletterande information om undersökningen kontakta:

Alexander Sovré
Affärsområdeschef, TNS SIFO och ansvarig för TNS SIFO:s Bolånemonitor
Direkt: 070-752 07 35
alexander.sovre@tns-sifo.se

Share Image: