You are here

2010-03-15

MP har nyckeln till rödgrön regeringsmakt

Gapet är nu 5.0 mellan blocken Regeringssidan 45.2 Oppositionen 50.2

Oppositionen stark bland de unga

Regeringssidan ligger nu knappt 300 000 röster under oppositionen så regeringen behöver vinna 150 000 väljare för att vinna valet. Bilden av regeringens stöd är densamma som tidigare. Stark i storstäderna, mycket starka bland väljare över 65 år.

Oppositionen är stark bland de unga tack vare miljöpartiets starka siffror. När man diskuterar vilka frågor som är viktiga är det viktigt att påminna om att för att vinna regeringsmakten handlar det om att hitta frågorna som får människor att flytta över blockgränserna. Vad alla väljare tycker blir då mindre intressant. Dock får man inte inrikta sig så ensidigt på blockbytarna att de övriga tappar intresse för att rösta. Inte minst för socialdemokraterna är frågor som mobiliserar de egna väljarna viktiga.

Vad behöver regeringen göra för att vinna valet?

Alliansen har i denna mätning fått ett ökat stöd bland kvinnorna men här måste man fortsätta att vinna kvinnor för utan de kvinnorna kan regeringen inte vinna valet. Vilka frågor gör att fler kvinnor väljer regeringssidan?

Alliansen måste hitta en berättelse som får unga väljare att lyssna på dem.
Skillnaden i stöd mellan regeringen och oppositionen är fortsatt mycket stor bland unga väljare. Skillnaden förklaras till stor del av miljöpartiets attraktionskraft bland unga väljare.

Regeringen måste säkra sin ställning i landets tre storstadsområden.

Skapa en berättelse om Sverige som har större attraktionskraft utanför landets storstadsområden. Man behöver inte få majoritet utanför storstäderna men man måste få en lite större andel.

Vad behöver oppositionen göra för att vinna valet?

Här handlar det mycket om storstäderna. Socialdemokraterna har en mycket svag ställning i storstäderna. Det är i detta sken som man får se Stockholms socialdemokraters inlägg i debatten om hushållsnära tjänster. De behöver starkt förändra sin profil i storstadsområdena för att inte göra ett mycket dåligt val. Även om hushållsnära tjänster inte är en stor fråga i sig är det en profilfråga för alliansen i storstadsområdena.

Miljöpartiet håller nu i nyckeln till de rödgrönas regeringsmakt. Utmaningen för oppositionen är att bevara miljöpartiets starka ställning även om debatten inte kommer att handla om miljö och energifrågor. Områden där miljöpartiet står starka även bland många alliansväljare. 

Kampen om kvinnorna är viktig, under mars har regeringen vunnit kvinnliga väljare.

Bevara sitt historiskt starka överläge bland de unga.

Miljöpartiet 10,6%

Miljöpartiet får i denna mätning 10.6 procent. Partiet går framförallt bra bland kvinnor under 50 år. Här får man hela 18.4 procent. Bland männen i samma åldersgupp når man 10 procent. Man är också stark i landets storstäder (14.4%).   

Socialdemokraterna 34%

Socialdemokraterna når 34 procent vilket är i paritet med 2006 års valresultat. Partiet går bra utanför storstäderna men når bara 24 procent av landets storstadsväljare. Partiet får stöd från 50 procent av arbetarna men bara 26,3 procent av tjänstemännen.

Vänsterpartiet 5,6%

Vänsterpartiet får 5,6 procent och har störst andel i åldrarna mellan 50 och 65 år. (8,1 %)

Moderaterna endast 3% under socialdemokraterna

Moderaterna ligger nu endast dryga 3 procent under socialdemokraterna.  Partiet dominerar helt i storstäder där man når 36,9 procent. Starkast är man i Malmöområdet där man når 43 procent. Partiet har ungefär samma stöd i alla åldersgrupper. Svagast är man nu bland kvinnor under 50 år (24.2%).

Folkpartiet 5,9%

Folkpartiet når 5,9 procent och är starkast i storstäderna (8,8 %) och bland väljare över 65 år (9,2 %).

Centerpartiet 4,7%

Centern når endast 4,7 procent av väljarna.  Partiets starkaste område är lansbygden men även där når man nu endast 10 procent av väljarna. Orienteringen mot storstadsområdena har misslyckats. Stureplanscentern når endast 2,7 procent av väljarna.

Kristdemokraterna 3,8%

Kristdemokraterna får endast 3,8 procent av väljarna. Har en något starkare ställning bland de över 50 år (5.6%).

Det verkar som de mindre partierna inte förmår bevara sin särprägel inom ramen för regeringsmakten. För väljarna måste det finnas någon speciell anledning att rösta på de mindre partierna, Vad står man för och vad skiljer dem ifrån moderaterna. Folkpartiet har här hittat skolfrågan men Centern verkar ha släppt sin klassiska orientering mot väljare utanför storstadsområdena man har heller ingen tydlig miljöprofil. 

Kristdemokraterna har också tunnat ut sin särprägel i väljarnas ögon. Frågar man väljare om man tycker att samarbete är viktigt mellan partierna så svarar man alltid ett klart ja men man belönar bara dem som skiljer ut sig med sina röster.

Toivo Sjörén, ansvarig för TNS SIFOs opinionsundersökningar.

Här finner du mars väljarbarometer

Share Image: