2010-01-27
Gapet är nu 10.3 mellan blocken Regeringssidan 41.5 Oppositionen 51.8
150 000 väljare från parlamentarisk röra
Regeringssidan ligger fortfarande klart under i januarimätningen. 65 plus, som nästan alltid stött regeringen, har nu återgått till den vanliga nivån, med ett klart stöd för regeringen trots diskussioner om pensioner och beskattningen av pensionerna.
Vi kan i denna mätning liksom i tidigare se extrema skillnader mellan olika åldergrupper samtidigt som 51,6 procent stöder regeringen bland 65 plus så är det endast 22,8 procent som stöder regeringen i gruppen under 30 år. Regeringen har svagt stöd bland arbetare 25.6 procent. Vid valet hade man stöd från 34.5 procent. Tjänstemän däremot stöder regeringen 53,8 procent. Vid valet var stödet 54.6 procent.
Hur skall man då se på ett underläge med 10 procent åtta månader före valet?
Det är naturligtvis en svår uppförsbacke för regeringen. Vi vet dock att skillnader tenderar att utjämna sig närmare valet.
Räknar vi om det till väljare så måste regeringen vinna över cirka 300 000 väljare från de rödgröna för att läget skall bli helt jämt. Men med SD som vågmästare innebär det att om regeringen vinner 2,5 procent från de rödgröna så blir läget oklart. Det innebär att om de rödgröna förlorar 150 000 väljare så vet vi inte riktigt vad som händer. Risken för regeringen är framförallt att göra fel inom välfärdsområdet. Vi har sett att förslag som väljarna uppfattat som negativa på välfärdsområdet slagit direkt mot både S regeringar och Alliansregeringen.
7-8 procent går över blockgränsen
Vilka är då dessa som kan tänkas gå över blockgränsen? Det handlar om cirka 7 eller 8 procent av väljarna som går över blockgränsen. I procent av väljarna är det Folkpartiet och Centern som förlorat mest till oppositionen men i kraft av sin storlek är det moderaterna som förlorat mest väljare när man räknar om det i personer. Det är i gruppen 30-49 år som man ser de största förlusterna. Det är också fler kvinnor och yngre under 30 år som gått över blockgränsen till de rödgröna.
Storstäderna är också en nyckel för blocken. Just nu finns det en svag övervikt i stockholmsområdet för regeringen 47.8 mot 44,5.
I storstadsområdena förklaras de rödgrönas styrka framförallt av att Miljöpartiet ligger på dryga 15 procent. När det gäller partierna så är det Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet som hämtar sin styrka från storstadsväljarna.
Moderaterna och Miljöpartiet går bäst i Stockholmsområdet, Folkpartiet i Göteborg där man når 12,8 procent av väljarna. Socialdemokraterna har sitt starkaste fäste i Norr men är generellt starka utanför storstadsområden. Januarimätningen innehåller inga signifikanta förändringar på totalnivå för partierna.
Toivo Sjörén, ansvarig för TNS SIFOs opinionsundersökningar.
Här finner du januaris väljarbarometer