You are here

2009-03-16

Gapet mellan blocken rekordlågt

Gapet mellan blocken rekordlågt

Skillnaden mellan blocken är nu rekordlågt. Inte sedan mätningen direkt efter valet 2006 har skillnaden mellan blocken varit så liten. Det innebär att om 1.7 procent av väljarna går från oppositionen till regeringssidan så skulle läget vara helt jämt.

Uppenbarligen har hanteringen av krisen hittills gynnat regeringen men i sådant här läge kan skiftningarna bli stora. Blir exempelvis arbetslösheten mycket stor kan det skapa en helt ny dynamik i opinion. Vem man då tror är bäst på att lösa arbetslöshet och Sveriges ekonomi blir då avgörande för valets utgång.

Det är moderaterna som i denna mätning går fram kraftigt, från 26.2 i februari till mars månads resultat på 31.1 procent. Moderaterna vinner i mars över fler kvinnor än män. Även om det fortfarande är fler män (33.5) än kvinnor (28.8%) som röstar på partiet. Man har gjort stora vinster inom gruppen offentlighetsanställda och inom fackförbund som tillhör TCO.

Folkpartiets nedgång är signifikant liksom moderaternas uppgång. Folkpartiet tappar framförallt i grupper under 50 år och i storstäderna.

Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentspärren i denna mätning. I detta ekonomiska läge hamnar mycket fokus på det största regeringspartiet. I en valrörelse kan detta komma att ändras och synen på partierna kan bli bredare och de kan ha möjlighet att ta för sig mer. Å andra sidan kan det vara svårt att slå igenom om det blir väldigt jämt i valet och fokus hamnar på vem som skall bli statsminister.

När det gäller kristdemokraterna finns det sannolikt borgerliga väljare som är beredda att stödrösta på dem för att få en borgerlig regering. Hur mittpartierna skall kunna profilera sig i regeringen kommer att vara avgörande för hur det går för dem i valet. De måste hitta egna frågor utan att det uppfattas som splittring.

Moderaterna måste också hitta en väg för att de skall kunna profilera sig. Annars kommer sannolikt samarbetet att utsättas för svåra påfrestningar om mittpartierna skulle bli mycket små och marginaliserade i väljaropinionen.

Toivo Sjörén, ansvarig för SIFO Research Internationals opinionsundersökningar

Här finner du mars väljarbarometer 

Share Image: