You are here

2008-03-13

Innovationer i försäkringsbranschen

Innovationstakten i försäkringsbolagen internationellt är mycket hög sedan produktutvecklingen satte igång på allvar under tidigt 1990-tal. Mångfalden har dock gjort det mer besvärligt för kunderna att få en överblick och det har det också blivit svårare att jämföra utbudet från olika bolag. Denna utveckling har branschen välkomnat, då den har lett till minskad priskonkurrens. Dessutom har varumärkets betydelse ökat, eftersom det spelar stor roll för hur kunderna hanterar det alltmer komplexa produktutbudet.

Samtidigt är det för få företag som använder produktinnovationer för att stärka och differentiera varumärket. I många fall tänker man inte på hur varumärket skulle kunna differentieras och därför utnyttjas inte produktens potential fullt ut. Det finns förstås en del positiva undantag. Bland dessa finns Allianz och deras produkt ”Active Accident” som beskrivs som ”olycksfallsförsäkringen som även tvättar, städar och handlar mat”. Den hjälp som Allianz erbjuder betonar att det inte bara är kundens ekonomiska risk man tar ansvar för utan att man också är beredd att hjälpa till med tjänster som spar tid och kraft.

AXA Twinstar erbjuder en särskild bilförsäkring för unga förare som inte använder bilen på lördagkvällar. Produkten vänder sig till en specifik målgrupp och ”belönar” de unga förare som kan tänka sig att låta bilen stå under veckans festkväll.

En systematisk och innovativ process kan utformas så att den direkt rör differentiering av varumärket. I många fall låter man utgångspunkten vara kundernas problem och behov. Ofta tycks kunderna inte klara av att ta fram specifika idéer. Detta stämmer framför allt när vi arbetar med genomsnittliga kunder



Research Internationals innovationsresa (figur 1), som är en innovationsprocess med interaktiva moduler, går medvetet mycket längre och integrerar perspektiv från kreativa klienter och så kallade early adopters under fasen ”Make it Up”. Dessa klienter har ett öppnare förhållningssätt till innovationer och är, precis som early adopters, de första som skaffar sig de nya försäkringsprodukterna. Deltagarna i RI:s innovationsresa genomgår en rigorös urvalsprocess som leder fram till en workshop (en heldag) som lär ut olika kreativa problemlösningsstrategier. Kunderna (handplockade utifrån sin kreativa begåvning) arbetar tillsammans med försäkringsbolaget och branschexperter, under ledning från RI:s personal. Gruppen ”early adopters” är särskilt viktig för att se till att innovativa idéer inte avfärdas som, just det, alltför innovativa...

Processen kan inte bara tillämpas på utvecklingen av nya produkter. Det finns möjligheter att differentiera också på områden som kundservice, försäljning och lojalitetskanaler. Innovationer kan här hjälpa till att minska barriärerna hos kunden och, tillsammans med traditionella ”push-processer”, öka varumärkenas positiva effekter. Ett utmärkt exempel är försäljningen av försäkringar på nätet. I de flesta fall har denna försäljning inte uppnått förväntade volymer. Den kundtjänst som finns att tillgå på nätet måste tillmötesgå försäkringskundernas behov av en ganska omfattande vägledning. För att lyckas med detta måste nya idéer utvecklas som inte utgår från hur bankerna har hanterat sina kunder utan i stället bygger på just försäkringskundernas specifika önskemål. 

Share Image: