You are here

2011-09-19

Endast 1 procents skillnad mellan regeringen och de rödgröna

Septembers väljarbarometer - endast 1 procents skillnad mellan regeringen och de rödgröna Regeringssidan 47,1 procent Röd/gröna 46,1 procent Röd/gröna med Sd totalt 51,6 procent

I augusti hade skillnaderna mellan regeringen och de rödgröna partierna minskat från 5,5 procent till endast 1,4 procent. Till de rödgrönas fördel. I september finns det inte heller någon statistisk skillnad mellan alliansen och de gamla rödgröna partierna. Den ekonomiska oron som präglade augustimätningen har fortsatt i september och gynnar sannolikt regeringen.

Regeringen har förlorat sitt stora övertag bland pensionärerna

När det gäller förslaget om sänkt restaurangmoms mot sänkta pensionsskatter ser vi att alliansregeringen förlorat det mycket klara övertag som man hade i pensionärsgruppen på nästan 13 procentenheter till ett mer modest övertag på bara tre procent.Kristdemokraterna har nästan fördubblat sitt väljarstöd i gruppen över 65 år men de flesta av de missnöjda pensionärerna har gått över blockgränsen.

Socialdemokraterna vinner totalt sett äldre väljare och förlorar något bland de yngre men totalt sett sker inga större förändringar.

S stöd i LO har sjunkit

I gruppen LO-medlemmar ser vi dock en relativt stor förändring. Valet av Juholt medförde att stödet bland LO gick upp till över 60 procent. Den siffran har nu sjunkit till under 50 procent. Om detta är ett tillfälligt hopp i siffrorna eller en varaktig återgång får kommande väljarbarometrar utvisa.

Partiledarskiften i sig ger inte stor effekt

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger runt eller strax över fyraprocentsspärren. Det kommande partiledarskiftet för Centerpartiet vet vi inte vad det medför men vi vet att partiledarskiften i sig inte brukar ge stora effekter. För att få till en förändring av opinionssiffror krävs också att man presenterar en ny politik eller i varje fall något som uppfattas som en ny politik. En ny partiledare har möjlighet att göra det och får uppmärksamhet när hon eller han gör det.

För Kristdemokraterna och Centerpartiet är detta ett överlevnadsvillkor. Vad den politiken skall innebära och bygga på är sannolikt olika för Kristdemokraterna och Centerpartiet, Väljargrupperna som saknar en politik är relativt stora och stora väljargrupper söker alltid något nytt vid varje val. Politiken behöver inte vara ny i bemärkelsen modern. Det beror slutligen på till vilka väljargrupper man vänder sig till.

Man måste dock fundera på hur detta skall byggas upp inom ramen för en koalitionsregering, om partiet får igenom ett förslag är det inte säkert att det kommer partiet till godo. Om Kristdemokraterna hade fått igenom sitt förslag till sänkt pensionsskatt hade detta lika gärna gynnat Moderaterna

Folkpartiet minskar signifikant i denna mätning och förlorar främst pensionärer.

Även Moderaterna förlorar pensionärer.  I augusti hade man cirka 33 procents stöd i gruppen över 65 nu har det stödet sjunkit till 26 procent. Framförallt verkar det vara kvinnliga pensionärer som blivit sura i valet mellan sänkt restaurangmoms och sänkta skatter på pensioner.

Toivo Sjörén, ansvarig för TNS SIFOs opinionsundersökningar.

Här finner du vår senaste väljarbarometer

Share Image: