2010-02-16
Gapet är nu 3.3 mellan blocken Regeringssidan 45.6 Oppositionen 49.0 M signifikant upp och SD ned
Regeringen stärker sin ställning
Regeringssidan hämtar nu upp delar av sitt underläge, från ett underläge på 10,3 procent i januari till 3,4 procent i februari. Det är framförallt moderaterna som blivit vinnare och ökar från 25,8 till 29,6 procent. Vilket är en signifikant uppgång med 3,8 procent.
Regeringen stärker nu sin ställning i den viktiga gruppen mellan 30-49 år.
Där är det nu i princip jämt mellan blocken från det tidigare överläget för de rödgröna. Här är moderaterna nu det starkaste partiet och får 34,8 procent jämfört med socialdemokraternas 31,5 procent.
Alliansen har nu majoritet bland männen (49,3% mot oppositionens 43,5 %). Bland kvinnor leder oppositionen med 54,4 procent mot regeringens 41,9 procent. De äldre stöder fortsatt regeringen(52%). Regeringen har därmed tagit tillbaka det kraftiga underläge som man skaffade sig i samband med diskussionerna om sjukförsäkringen.
Storstadsväljarna
Den stora utmaningen för de rödgröna är återigen storstäderna.
I Stockholm har regeringen 55,6 procent mot oppositionens 39,6 procent.
I Göteborgsområdet är skillnaderna mindre. Här når regeringen 47,2 procent jämfört med oppositionens 46 procent. I Malmöområdet är siffrorna 46,8 för regeringen mot oppositionens 43,3 procent.
Tittar man bara på socialdemokraterna inser man att partiet har mycket svårt att nå storstadsväljarna. I stockholmsområdet får Socialdemokraterna 22,6 procent. I Göteborgsområdet får man 25,1 procent och i Malmö 27,5 procent.
Miljöpartiet har fortsatt en stark ställning i landets storstäder där man når drygt 12 procent av väljarna. Allra bäst går det i Malmö där man når 13,2 procent.
Sverigedemokraterna under riksdagsspärren
Sverigedemokraterna tappar i denna mätning signifikant från 5 till 3,4 procent och hamnar därmed under riksdagsspärren. Partiet senaste uppgångar har mycket att göra med tidigare uppmärksamheten på partiet.
Sannolikt har den senaste tidens relativa tystnad om Sverigedemokraterna gjort att de tappat många väljare. Det är framförallt yngre väljare som minskat sitt stöd för partiet. Partiet missgynnas förmodligen av det fokus på Sahlin och Reinfeldt som partiledardebatterna medfört.
Om februari månads nedgång är varaktig eller en tillfällighet återstår att se.
Kristdemokraterna och Centern
Kristdemokraterna är fortsatt illa ute med sina 3.9 procent. En nivå som man legat på en längre tid. Uppenbarligen har man stora problem med sin profil och utgör inget tydligt alternativ för väljarna inom alliansen. Centern når 5,6 procent och saknar också en tydlig profil. Centerns omprofilering mot storstäderna har medfört att man varken är stark utanför storstäderna eller lyckas vinna väljare i storstaden.
Toivo Sjörén, ansvarig för TNS SIFOs opinionsundersökningar.
Här finner du februaris väljarbarometer