You are here

2012-11-08

Hushållen pressas av allt högre bolånekostnader

TNS Sifo gör en omfattande, årlig undersökning av bolånemarknaden baserat på intervjuer med 3 000 bolånekunder i Sverige. Resultatet visar att hushållens utgifter för bolånen har ökat med 14 % senaste året och med över 30 % på två år. En särskilt utsatt grupp är barnfamiljer i storstadsregionerna där utgifterna ökar snabbare än i andra delar av landet. Årets ökning förklaras inte av stigande räntor utan av en kombination av att hushållen lånar mer, att allt fler väljer de dyrare fasta räntorna samt att allt fler amorterar.

För andra året i rad ökar hushållens utgifter för bolån kraftigt visar TNS Sifos årliga Bolånemonitor. Ett snitthushåll har idag utgifter för bolånen (ränta och amorteringar) på drygt 4 900 kr i månaden, en ökning med ca 14 % sedan 2011. På två år har kostnaderna i snitt ökat med över 30 %. Men skillnaderna är stora för olika delar av landet och inte oväntat ligger Stockholm i topp. Barnfamiljer i Stockholm har utgifter för bolånen på över 8 500 kr i månaden i snitt, en ökning med 23 % sedan 2011 och med nästan 60 % på två år.

Mellan 2010 och 2011 var stigande räntor i kombination med ökande lånevolymer orsaken att utgifterna steg, men årets ökning har lite andra förklaringar, säger Alexander Sovré på TNS Sifo.

- Att lånevolymerna fortsätter att öka är en självklar orsak, vår analys pekar på en ökning med ca 5 % senaste året, totalt sett. I Stockholm är ökningstakten högre, drygt 10 %. Men det är också fler som valt fast ränta, som ju i de flesta fall blir dyrare än rörligt. 2010 valde endast 13 % av de som nytecknat lån fast ränta. I år är det mer än dubbelt så vanligt, nästan 30 % väljer fast ränta, och bland förstagångsköparna är andelen ännu högre.  Just nu är merkostnaden inte så stor, men över tid är det alltid en dyrare typ av lån och man bör fråga sig om man verkligen behöver den extra tryggheten, fortsätter Alexander Sovré.

En annan förklaring är att fler amorterar. Bland förstagångsköpare har andelen som amorterar ökat från 55 % till 60 %, sannolikt som en konsekvens av att bankerna i högre grad kräver amortering vid höga belåningsgrader.

- En ytterligare förklaring är bolånetaket som sätter en gräns för bolånen på 85 % av värdet. Många förstagångsköpare, inte minst i storstadsområdena, måste låna mer än vad taket tillåter och då blir det inte sällan lån utan säkerhet som är dyrare, säger Alexander Sovré.

- Allt annat lika borde de ökade utgifterna för bolånen skapa en press nedåt på huspriserna, men någon nedgång har hittills inte skett. Men någonstans går en gräns, menar Alexander Sovré, och kanske närmar vi oss den nu. Det skulle i så fall kyla av den överhettade marknaden i storstadsområden och därmed bromsa hushållens ökande skuldsättning som ju på senare tid skapat debatt om både ökade amorteringskrav och 

 

För intervjuer eller kompletterande information om undersökningen kontakta:

Alexander Sovré
Affärsområdeschef, TNS Sifo och ansvarig för TNS Sifos Bolånemonitor
Direkt: 070-752 07 35
alexander.sovre@tns-sifo.se

Share Image: