You are here

2009-09-14

Jämnt läge ett år före valet

Regeringssidan 45.0 Oppositionen 48.4

Jämnt läge med en liten övervikt för oppositionen

Det är nu ett år kvar till valet. Läget är precis som i augusti relativt jämnt med en liten övervikt för oppositionen. Sverigedemokraterna ligger kvar runt fyraprocentspärren och kommer därmed att räknas som om de har möjlighet att komma in i riksdagen. De kommer därmed att vara med i spelet fram till valdagen, vilket ökar deras möjligheter att komma in i riksdagen.

Piratpartiet

Piratpartiet återfinns i gruppen övriga och har en stark ställning bland unga. I gruppen under 30 år är det 9.6 procent som svarar annat parti. Av dessa utgörs cirka hälften av anhängare till Piratpariet. De skall därmed inte helt räknas bort från valkampen under det kommande året. Även de har ett mycket svårare läge än inför EU-valet.  

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna når i denna mätning 3.7 procent vilket indikerar att partiet har problem med att slå igenom. Paritet måste hitta ett sätt att bli tydligare och med en något annorlunda profil. En profil som gör att de kan ta röster från främst Moderaterna. Partiet kan sannolikt räkna med stödröster vid valet om partiet ligger runt 4 procent, men att förlita sig på är nog ingen partiledning villig att göra.  Partiet hade 4.7 procent ett år före valet och nådde 6.6 procent på valdagen.

Centern

Centern når i denna mätning endast 5 procent och ligger därmed ganska långt från sina valsiffror på 7.9 procent. En valrörelse kan ge ett stöd till de mindre partierna eftersom de då blir automatiskt mer exponerade. Rätt utnyttjat kan en valrörelse innebära ganska stora förändringar för ett enskilt parti. Centern låg på 5.7 procent och nådde 7.9 procent i valet.

Moderaterna

Moderaterna får i denna mätning 29 procent. Ett år före förra valet hade de 30.5 och nådde ett valresultat på 26.2 procent. Moderaterna har idag problem med unga väljare och i viss mån med kvinnor. Kvinnor och unga är också hela alliansens problem och oppositionens styrka.

Oppositionens svaghet

Oppositionens svaghet är framförallt äldre väljare. Regeringen har bland de äldre en mycket stark ställning och får där 54.1 procent jämfört med oppositionens 39.6 procent.

Regionalt har fortfarande oppositionen stora svårigheter i storstäderna och det beror på socialdemokraterna som inte når fler än knappt 26 procent av storstadsväljarna. Socialdemokraterna har inte minst genom den kommande kongressen möjlighet att ändra sitt budskap till storstadsväljarna. Det återstår dock att se om de tar den chansen. Veckans utspel om höjda förmögenhetskatter har inte tagits väl emot i storstäderna med högt värderade bostäder.

Oppositionens hopp

Oppositionens hopp i storstäderna är framförallt miljöpartiet som når hela 13.1 procent i dessa områden. Bland kvinnorna når man hela 17.7 procent jämför med socialdemokraterns 23.9 procent. Ju yngre desto högre stöd för Miljöpartiet.

Toivo Sjörén, ansvarig för TNS SIFOs opinionsundersökningar.

Här finner du septembers väljarbarometer

Share Image: