You are here

2009-12-14

Kraftig ökning av gapet mellan blocken

Gapet är nu 11.4 Regeringssidan 40.8 Oppositionen 52.2

Bilden av den cancersjuka som måste söka arbete och regeringens hantering av denna fråga har kostat regeringen 350 000 väljare. 

Regeringssidan har tappar kraftigt i decembermätningen

Gapet mellan blocken fördubblas till 11,4 procent. Regeringen tappar nu på bred front och i grupper där man tidigare haft ett solitt stöd. Det gäller de äldre över 65 år där man i november hade ett övertag med 16 procent. Detta stöd har nu förbytts till ett svagt underläge. Detta är en grupp som man haft stöd i även när det gått betydligt sämre i opinion.

I november hade man en majoritet bland männen. Nu leder oppositionen även bland männen med knappt 6 procent. Oppositionens övertag bland kvinnor är nästan 17 procent . Det kanske mest anmärkningsvärda i denna mätning är att regeringen nu inte längre har majoritet i storstäderna.

Det är tydligt att den senaste tidens debatt om sjukförsäkringen har haft denna tydliga effekt på opinion. Regeringen har givit oppositionen en efterlängtad julpresent.

Effekterna kan vara så stora att de avsevärt försvårar regeringens förmåga att vinna valet. Det är lätt att falla i opinion men svårare att komma tillbaka.

En klar parallell till tiden efter valet

I denna mätning kan vi se en klar parallell till tiden efter valet då man genomförde försämringar i arbetslöshetsförsäkringen direkt efter valet. Detta ledde då till en omedelbar reaktion bland väljarna och regeringen tappade då kraftigt i stöd. Vi har också tidigare sett hur förändringar i sjukförsäkringen fått omedelbara konsekvenser.

När socialdemokraterna på 90-talet införde två karensdagar förlorade man 5 procent på en vecka. Man skall också komma ihåg att försämringar är lättare att genomföra vid stora kriser än när allmänheten upplever att det vänt och ekonomi är på väg att förbättras. I förbättringsläget blir acceptansen för negativa överraskningar betydligt lägre än när det är riktigt dåligt eller att man tror att det skall bli betydlig sämre. Bilden av sjukförsäkringen har också blivit att den är orättvis snarare än att den är överutnyttjad.

Bilden av den cancersjuka som måste söka arbete och regeringens hantering av denna fråga har kostat dem strax under 300 000 väljare.  Just hanteringen kan nog också ha stor betydelse för opinionen. Om bilden är att man gör fel utan att riktigt inse vad man gör medför det negativa effekter som är större än just själva sjukförsäkringsfrågan. Utrymmet för att göra fel finns inte för en regering 9 månader före valet, som dessutom hade ett underläge i opinion från början. Regeringen har inget utrymme att genomföra det som uppfattas som försämringar.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna får en signifikant uppgång och når 36.7 procent. Partiet Har vunnit män, unga under 30 år och de över 65 år.

Moderaterna

Moderaterna tappar signifikanta 3.4 procent och får 25,1 procent. Man tappar tydlig i storstäderna liksom de under 30 år. Tydliga försvagningar finns också bland dem som tillhör SACO.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna ligger nu en bit under fyra procent och får 3,6 procent. Partiet kan säkert räkna med borgerliga stödröster men läget i sig är prekärt om partiet inte av egen kraft kan nå längre. Partiet måste skaffa sig en tydligare profil. Verklighetens folk var säkert ett sådant försök men man måste fortsätta att profilera sig. Att man får kritik för vad man säger gör inget bara man hörs och syns hos dem man vill vinna om resten är kritiska spelar ingen roll.

Miljöpartiet

Miljöpartiet når 10.3 procent av landets väljare. Man kan observera att de breddar sig och blir åldersmässigt bredare. Fortfarande är det en övervikt av kvinnor men de starkare siffrorna kommer också från fler manliga väljare. Partiet verkar därmed skaffa sig en ny utvidgad väljarbas.

Toivo Sjörén, ansvarig för TNS SIFOs opinionsundersökningar.

Här finner du decembers väljarbarometer

 

Share Image: