You are here

2009-10-19

Oppositionen leder med 275 000 röster

Regeringssidan 44.4 Oppositionen 49.2

Den rödgröna oppositionen leder nu med 280 000 röster över regeringen. Skillnaden mellan blocken är signifikant om än inte särskilt stor, men som vi sett i andra europeiska val behöver skillnaden mellan blocken inte bli speciellt stor för att någon skall vinna. För att det skall bli helt jämt behövs det bara att 140 000 väljare byter sida, så marginalerna är inte stora.

Sverigedemokraterna ökar

Dessutom ligger nu Sverigedemokraterna på 4.7 procent och balanserar därmed på randen att bli vågmästare. Sverigedemokraternas ökning gör att de nu är siffermässigt större (om än ej signifikant) än både kristdemokraterna och centerpartiet.

Ökningen av Sverigedemokraterna kommer främst från soffan eller väljare som inte tidigare röstat. Partimässigt kommer väljarna från moderaterna eller socialdemokraterna. Kristdemokraterna har mycket liten kontaktyta med Sverigedemokraterna trots vad som ibland brukar sägas i debatten. Sverigedemokraternas väjare har inte längre samma manliga dominans utan får numera lika många manliga som kvinnliga väljare. Ungdomsprofilen är fortfarande stark men man når också många pensionärer.

Moderaterna förbättrar sin ställning bland unga väljare

Moderaterna når 29.2 procent i stor sett samma siffror som förra gången.
Man förbättrar dock sin ställning bland de unga väljarna där man nu når
lika många som i snitt av befolkningen. Problemet för regeringen bland de unga väljarna kvarstår eftersom så få unga väljare stöder mittpartierna.
Uppenbarligen biter inte regeringens budskap på de unga. Förmodligen saknas en bra berättelse om vart man vill med sin politik framöver.

Det kan också synas som en paradox att det går så pass dåligt bland den förvärvsarbetande befolkningen, när så mycket av skattesänkningar varit direkt riktade mot dessa grupper. Samtidigt vet vi att det är inte enbart antalet kronor i plånboken som avgör partivalet även om detta för vissa grupper är med och påverkar hur väljarna agerar.

Förmodligen är effekten på väljarna större om man tycker att ekonomin försämras eller om man tror att den ska komma att försämras. Regeringen kommer därför att komma att möta problem som inte direkt har att göra med deras politik. Höjer riksbanken räntan kraftigt före valet kommer många väljare att känna att de får en sämre ekonomi så det paradoxala kan bli att en kraftig återhämtning kan innebära att många upplever att det blir sämre eftersom deras räntor stiger.

Centerpartiet och Kristdemokraterna

De mindre allianspartiernas problem blir väldigt tydliga i denna mätning. Folkpartiet är störst med dryga 6 procent. Centern och Kristdemokraterna
ligger på drygt 4 procent. Centerns omprofilering mot storstadens väljare har inte alls lyckats samtidigt som man förlorar greppet i mindre städerna och tätorterna. Det är bara på landsbygden som man når en mer substantiell del (12 %) av befolkningen. 

Kristdemokraternas har som tidigare en starkare ställning bland de äldre men måste för att nå utanför denna åldersgrupp profilera sig tydligare. Tiden för att profilera sig tydligt inför valet blir nu allt kortare.

Folkpartiet

Folkpartiet tävlar med moderaternas väljare i storstäderna. Deras viktigaste fråga är: Vad får moderata väljare att lämna Reinfeldt och gå till Folkpartiet. Steget är inte långt men man måste uppfattas som bättre på för de moderata väljarna centrala områden.

Socialdemokraterna

Socialdemkraternas största utmaningar är som tidigare i stockholmsområdet där moderaterna når 40 procent men socialdemokraterna stannar på 25 procent och de äldre väljare där regeringen har ett starkt övertag över oppositionen.

Miljöpartiet

Miljöpartiet har backat signifikant sedan sommaren men har en stark ställning bland unga väljare.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiets starkaste väljargrupp befinner sig åldersmässigt mellan 50 och 65 år.

Byten inom blocken

Sedan valet har nu 35 procent av väljarna ändrat sig på något sätt.

18.6 procent har bytt från något parti till ett annat.

11.2 procent har gått från soffan eller är förstagångsväljare.

5.8 procent har gått till soffan.

4.7 procent har gått från ett borgerligt parti till ett oppositionsparti.

2.3 procent har gått från ett oppositionsparti till regeringssidan.

Så de flesta byten sker inom blocken eller till soffan.

Toivo Sjörén, ansvarig för TNS SIFOs opinionsundersökningar.

Här finner du oktobers väljarbarometer

Share Image: