You are here

2007-09-17

Oppositionen skaffar sig ett försprång

Regeringssidan 41,9 Oppositionen 53,3 Fördel oppositionen med 11,4

Regeringssidan tappar i september och oppositionen skaffar sig ett försprång på 11,4 procent av väljarna. 

Väljarbarometerperioden präglas av försvarsfrågan med Mikael Odenbergs avgång, utseendet av en ny försvarsminister som visar sig vara vapenvägrare och mot slutet av perioden förslag till ny sjukpenning. 

I sig är försvarsfrågan inte så viktig om man mäter dess betydelse för väljarna. Den har dock större betydelse för moderaterna och den har också varit ett signum för moderaterna som skilt moderator från andra borgerliga partier. Att det blev en före detta vapenvägrare som blev försvarsminister gjorde också att människor kunde hänga upp försvarsfrågan på en "snackis", den förstärkte också bilden av att moderaterna nu struntar i försvarsfrågorna. Detta gör att moderaterna förstärker sin mittposition i politiken samtidigt som det kan öppna upp för de andra borgerliga partierna. Ju mindre moderaterna skiljer ut sig desto större möjligheter får de andra borgerliga partierna om de kan ta väljare från "höger". 

Hanteringen av sjukförsäkringsfrågan och rehabiliteringsförslagen gav bilden att nu minskar man sjukersättningen och att människor måste byta jobb om de blir sjuka. 

Moderaterna tappar manliga väljare och har nu ungefär lika många män som kvinnor bland anhängarna. Sedan valet har man tappat 3,2 procent av väljarna. Folkpartiet ligger nu åter på sina valsiffror. Centern ligger nu 1,6 procent under sina valsiffror. Kristdemokraternas problem fortsätter och de når nu 4,8 procent. 

Sedan valet har var tionde moderat gått över till oppositionen, var sjunde folkpartist, var tionde centerpartist och var tionde kristdemokrat. Sedan har i och för sig en del gått till soffan eller tillkommit från andra partier. Vänsterpartiet har förlorat tre av tio väljare men de har nästan alla stannat i det egna blocket. 

Geografiskt är det nu bara Stockholms län som har en borgerlig majoritet. I Malmö är det jämnt. I alla de tre storstäderna är socialdemokraterna större än vad moderaterna är. Detta innebär att man gjort en mycket kraftig uppryckning i dessa områden sedan valet. Samtidigt är det där som socialdemokraterna har sin största utmaning. De som rört sig i storstadsområdena bestämmer sig sent och kommer att vara lättrörliga ända fram till nästa val. Vilket sannolikt innebär att mycket av den socialdemokratiska politiken måste utformas för att passa dessa väljare utan att man stöter sig med de andra. 

Toivo Sjörén, ansvarig för SIFO Research Internationals opinionsundersökningar

Här finner du septembers väljarbarometer 
 

Share Image: