2010-04-19
Gapet är nu 3.5 mellan blocken (200 000 väljare) Regeringssidan 45.0 Oppositionen 48.5
Skillnaden mellan blocken är 200 000 väljare
Gapet mellan blocken minskar nu till 3,5 procent. Det innebär att skillnaden mellan blocken nu är 200 000 väljare. Det vill säga regeringen behöver nu 100 000 röster för att det skall väga helt jämt. I detta läge kommer också valdeltagandet att spela stor roll. Bara några procents förskjutning av valdeltagandet kommer att kunna påverka utfallet på ett helt avgörande sätt.
Betydelsen av valrörelsen blir mycket stor
Tänker de väljare som inte är så övertygade om sitt val verkligen att gå att rösta på valdagen? Här kommer betydelsen av valrörelsen att vara mycket stor. Det kommer att finnas flera olika valrörelser för partierna att utkämpa. Det mest uppenbara är blockfrågan. Vilka frågor kan få över väljare från de rödgröna till regeringen och vilka frågor får väljare att gå i den andra riktningen?
Denna valrörelse handlar om förhållandevis små grupper. Vad tycker denna grupp är viktig? Vi vet genom andra undersökningar att för regeringen är det viktigt att vinna över väljare i gruppen mellan 30-50 år. Där finns det en förhållandevis stor potential för övergång till regeringen från oppostionen. Åt andra hållet gäller det för regeringen att hålla i de kvinnliga väljarna. 22 procent av alliansens kvinnliga väljare kan också tänka sig att rösta på något rödgrön parti.
Den andra valrörelsen handlar om mobilisering av egna väljare. Partierna måste även få väljare som inte är så starkt övertygade att gå och rösta. Denna valrörelse måste dock genomföras på ett sätt som gör att de som överväger att gå över blockgränsen inte stöts bort.
Den tredje valrörelsen innebär konkurrens inom respektive block. Varje enskilt parti vill naturligtvis maximera sin andel inom respektive block. Här finns det i valrörelsen ett utrymme för egen profilering. Inte minst blir denna avvägning viktig för de rödgröna där det är miljöpartiet som säkrar den nuvarande majoriteten för de rödgröna. Var femte miljöpartist kan tänka sig att välja ett borgerligt parti istället för ett rödgrönt. Hur påverkar en starkare profilering av v och s de väljare som kan tänkas gå över blockgränsen? Stärker eller försvagar det de rödgröna?
Geografisk fördelning
Regeringen leder nu geografiskt i storstäderna samt Småland.
Tittar man på övriga grupper har man stöd bland pensionärer, tjänstemän, privatanställda, Saco och egna företagare.
De rödgröna har starkt stöd utanför storstäderna, bland kvinnor och i åldergrupper under pensionsåldern. Det mycket starka stödet som man tidigare hade i gruppen under 30 år håller nu på att minska även om de fortfarande har ett klart försprång i denna grupp.
När det gäller männen väger det nu helt jämt mellan blocken.
Toivo Sjörén, ansvarig för TNS SIFOs opinionsundersökningar.
Här finner du aprils väljarbarometer