2010-09-13
Regeringssidan får 51,7% Oppositionen 42% Gapet är nu 9,7% mellan blocken (6,4%) En vecka före valet har skillnaden mellan blocken växt från 3,3% i valrörelsens inledning till dagens 9,7%
Alliansen har framförallt vunnit kvinnor. I början av valrörelsen hade de rödgröna ett överläge med 50,3 procent bland kvinnorna (alliansen 45,9%). Nu har alliansen ett överläge med 52,8 procent över de rödgrönas 43,9 bland kvinnor. Den största andelen som går över blockgränsen till alliansen hittar vi bland kvinnor i åldern 30-49 år. Hela 7 procent i denna grupp har gått över till alliansen. Även bland LO-medlemmar hittar vi stora övergångar. 6,3 procent av LO-medlemmarna har gått över till alliansen.
I storstäderna kan man se att övergångarna ökat i båda riktningarna
Valrörelsen går därför både bra och dåligt för de rödgröna i storstäderna. Problemet är att de väljare som man vinner förloras i den andra änden. Rörligheten över blockgränsen blir därför störst i de tre storstäderna. Det är framförallt i Malmö och Göteborg som vi hittar de största rörelserna.
Socialdemokraterna får 28,7 procent. S förlorar i hela landet utom på landsbygden där man vinner väljare. Man förlorar unga under 30 år men vinner pensionärer. I storstäderna når man 21,2 procent. I Stockholm stannar väljarandelen på 18,1 procent.
Miljöpartiet förlorar främst kvinnor under valrörelsen. Vår mätning är dock gjord före Maria Wetterstrands framträdande i SVT:s utfrågning.
Vänsterpartiet ligger kvar på ett valresultat i nivå med förra valet och vinner väljare i storstäderna.
Moderaterna ligger kvar på samma nivå som man gjorde vid valrörelsens början. Vilket är förvånande med tanke på att de mindre partierna i alliansen fått en ökad exponering genom valrörelsen och därmed borde kunna ta en större andel av moderatväljarna. Utrymmet för detta kvarstår ändå eftersom många bestämmer sig sista veckan. Moderaterna vinner främst kvinnor under valrörelsen. I början av augusti fanns det en signifikant skillnad i stödet för moderaterna mellan män och kvinnor. Denna skillnad har nu utplånats. Man skall komma ihåg att kvinnorna i detta val är den mest lättrörliga väljargruppen i detta val. En del kan hända sista veckan.
Folkpartiet har under valrörelsen lyckats väl bland kvinnor. Partiet har breddat sin bas i hela landet men är starkast i Göteborgsområdet.
Centerpartiet verkar ha problem, man får endast 4,8 procent och ligger därmed inte säkert över fyraprocentsspärren. Men man skall komma ihåg att Centerpartiet hade många sena valbeslut i senaste valet.
Kristdemokraterna rycker signifikant i denna mätning och når 6,7 procent vilket är i nivå med förra valresultatet. Man har lyckats att öka sina andelar i åldrarna under 40 år.
Sverigedemokraterna ligger i denna mätning siffermässigt över de fyra procenten men tar man med felmarginalerna kan partiet lika gärna vara under som över de fyra procenten. Partiet fortsätter att stärka sin ställning bland äldre väljare under pensionsåldrarna. Ungdomsprofilen finns kvar men har försvagats under valrörelsen.
Toivo Sjörén, ansvarig för TNS SIFOs opinionsundersökningar.
Här finner du vår senaste väljarbarometer