You are here

2012-06-01

Svenskarnas favoritkommuner - Inställningen till ett antal stora svenska kommuner maj 2012 vs maj 2011

Inställningen till ett antal stora svenska kommuner maj 2012 vs maj 2011

Ladda ner tillhörande fil i pdf här.

 

Gotland, Göteborg och Halmstad i topp

Universitet och semesterort driver mot en mer positiv bild av kommunen, men också hög kännedom i sig självt. Regeln är att ju fler som känner till dig, desto bättre tycker man om dig. Det är därför viktigt att synas mer i positiva och neutrala sammanhang, och undvika de negativa, för att driva bilden i positiv riktning Bland övriga faktorer vet vi sedan förut att bland annat hög sysselsättningsgrad har ett samband med höga betyg i undersökningen.

I botten hittar vi Södertälje, Malmö och Eskilstuna.

De senaste året/årens mediebild av Malmö har givetvis haft en negativ påverkan på bilden av staden. Bilden av Eskilstuna kan ha hämmats av det våldsamma upplopp som skedde 1 maj när främlingsfientliga Svenskarnas Partis demonstration urartade. Upploppet fick mycket medieutrymme under dagarna då undersökningen genomfördes. Södertälje har möjligtvis bottnat. Nedgången är liten jämfört med ett år sedan och resultatet är detsamma som i undersökningen från i november 2011, som vi i övrigt inte jämför med i denna rapport. Effekten av nedskärningar vid AstraZeneca är dock värt att vara observant på.

Uppsala och Lund är i topp bland orter med universitet eller teknisk högskola, storstäderna undantagna.

Särskilt Uppsala är mycket starkt bland unga. Nära 45% av 15-34-åringar har en positiv bild av Uppsala, vilket är tydligt starkare resultat än andra typiska studieorter. Bland övriga studieorter är väl värt att observera Östersunds popularitet, särskilt bland yngre.

 

Om Undersökningen -  så har vi gjort

Ämne: Allmänt intryck

Skala 1 - 5 där 1 är mycket negativt och 5 är mycket positivt

Uppdragsgivare: Eget initiativ

Kommunerna är valda utifrån storlek. Det är landets största kommuner. Vi har som regel undantagit kranskommuner till våra storstäder.

Tid för fältarbete: 2-4 maj 2012

Antal genomförda intervjuer: 997

Intervjuade: svenska allmänheten 15-79 år

Intervjumetod: SIFOs webbpanel

 

Frågor?

För frågor kontakta Jonathan Wennö, tel: 0709-83 95 74
jonathan.wenno@tns-sifo.se 

Share Image: