You are here

2017-06-15

Att vara äkta – bli en bättre bildkommunikatör

Att bilden har en avgörande roll i dagens kommunikation håller de flesta med om. Bilderna du använder säger något om vem du är och berättar vad du erbjuder. Dessutom signalerar dina bildval mängder av värden och betydelser som du kanske inte själv är medveten om. Så hur vet du att dina bilder kommunicerar det du vill? Med hjälp av semiotik – läran om symboler och hur de tolkas – kan du bygga ett starkare varumärke. Allt kokar ner till hur din kommunikation kan göras mer strategiskt tydlig och träffsäker.

I samarbete med Johnér Bildbyrå lanserar vi en serie whitepapers för atti hjälpa dig att bli en bättre bildkommunikatör. Vi inleder med ordet som finns på allas läppar just nu – autenticitet. Vill du att er kommunikation ska upplevas som äkta – ja då får du inte missa våra tips om vad du ska tänka på när du gör bildval.

Har du svårt att få tiden att räcka till? Se filmversionen på en minut istället.

Här finns också tips på vad som gör en bra bild, och det kanske vanligaste misstaget man gör när man väljer bild. Vad handlar det om egentligen? Att vara autentisk – äkta – är att vara naturlig och mänsklig. Är något för perfekt upplever vi det som oäkta och overkligt. Samma sak med överdrifter.
 

Imperfektion och oregelbundenhet är bra
Naturliga variationer uppfattar vi som äkta. Det som inte är perfekt blir i våra ögon till något oförställt, okonstlat och oförstört. Ett autentiskt ansikte ser osminkat ut (det vill säga utan överdrifter) och har naturliga oregelbundenheter som till exempel fräknar eller rynkor. En autentisk yta har oregelbundna mönster som stenens marmorering, trädets ådringar, strösslet av vanlijfrön i gammeldags glass, stjärnhimlens kluster och mossans ojämna fläckar. Oregelbundenheten är levande och därför äkta.

Realistiska ögonblick
Vill du att dina bilder ska uppfattas som äkta så krävs det att de inte känns arrangerade eller iscensatta. Ögonblicksbilder och fotorealism hjälper till att bygga känslan. Varför? Jo, de verkar inte vilja påverka eller lura oss.

Med naturbilder får du äktheten på köpet
Naturen är något som människan inte har konstruerat. Den välbekanta miljön är viktig för vi känner alla väl igen oss och därför upplever vi den som äkta. Med andra ord är bilder på natur en genväg till att signalera autenticitet till reptilhjärnan. Det naturliga solljuset, den vildvuxna naturen, vinden och jorden – allt är symboler för den ursprungliga naturen som har funnits i alla tider. En symbol för oskuld och renhet.

Checklista äkthet:

  • Lyft fram det oregelbundna och mänskliga
  • Använd ögonblicksbilder
  • Naturbilder är en genväg

Fotografer
Henrik Kindgren/Johnér
Dan Lepp/Johnér
Henrik Kindgren/Johnér
Ulf Huett Nilsson/Johnér
Maskot Bildbyrå AB/Johnér
Dan Lepp/Johnér

Vill du veta mer om semiotik och hur vi signalerar olika betydelser genom bildens alla ingredienser? Kom och träffa mig i Almedalen eller kontakta mig. På www.facebook.com/semiotik finns också löpande tips och betraktelser.

You are here

2016-12-09

Är den virala bilden rätt eller fel?

Att bilder har en enorm genomslagskraft är något vi påminns om varje dag. Varumärken får uppmärksamhet genom sina bildval, som antingen går helt i linje med en strategi eller stick i stäv med varumärkets värderingar.

De senaste dagarna har både Åhléns och Stadsmissionen uppmärksammats i sociala medier på grund av sina bildval. Åhléns har länge arbetat med en visuell karaktär som utmanar våra normer och kulturellt skapade roller. Åldersöverskridande och könsöverskridande. Genom sina val av teman, modeller, omgivning, styling, vinklar, ansiktsuttryck och poser utmanar de våra stereotyper med medveten sofistikation, avskalad, iscensatt och självsäker.

Stadsmissionen samarbetar med Coca Cola och bilden i kampanjen stämmer överens med Coca Colas varumärke, amerikanadoftande och romantiserat sminkat, ett uppenbart reklammanér. Det som händer här är att uttrycket inte överensstämmer med den tonalitet vi förknippar med Stadsmissionen, som ofta talat med ett lokalt förankrat, socialrealistiskt osminkat bildmanér. Uttrycken för de två varumärkenas respektive värderingar är diametralt olika.  

Bildsemiotiken utvecklades som forskningsmetod under efterkrigstidens expansion av massbild. Man efterfrågade en analysmetod för bland annat reklambilder. I dag är förstås behovet enormt. Det som gör semiotiken värdefull är att dess analysobjekt inte är sändaren, inte budskapet, inte mottagaren - det är kulturen som omger kommunikationen. Det är genom kulturella fenomen och överenskommelser som betydelserna i en bild konstrueras (eller för all del all form av kommunikation). 

Vi tolkar det vi ser till något som bär betydelse för oss, som gör det begripligt och relevant. Det här är under ständig förändring. Vissa kulturella koder fortlever med liten förändring i hundratals, ja till och med tusentals år. Hur vi avbildar ledarskap är ett sånt exempel. Andra betydelser kan skapas eller radikalt förändras över en natt. De senaste dagarnas förekomst av selfies med luciakronor är exempel på det. 

Det här är viktigt att vara medveten om när du arbetar med varumärkesuttryck. För du är med och påverkar betydelserna. Ett värde kan kommuniceras på oändligt många sätt. Några är etablerade, några är stereotypa, många kan vara nyskapande. Om ditt varumärke bär en idealistisk och progressiv drivkraft behöver du en tydlig bild av vad du vill förändra och på vilket sätt. Vilka koder kan du använda, och hur?

Hör av dig om du vill veta mer om hur du kan använda semiotik för att stärka ditt varumärke. 

Visar 1-2 av 2.